
در آستانهٔ ورود به قرن جدید، قرن پانزدهم هستیم. اوضاع جهان اسلام در قرن جدید را چگونه می توان ترسیم نمود؟
انسانها در طول تاریخ در حال رشد بوده اند. اما آیا این رشد ما را به تمدن اسلامی در قرن جدید می رساند؟ باید امیدوار بود یا نا امید؟
اصولٱ آیا تمدن سازی قابل هدف گذاری است؟!
یعنی تمدن هایی که در گذشته ایجاد شده اند ، یک عده نشسته اند و تصمیم گرفته اند که تمدنی بسازند؟ یعنی از قبل دست به طراحی تمدن ساسانی، هخامنشی، رومی، عباسی و… زده اند و سپس محقق ساخته اند؟!
و یا خیر. همه جامعه تلاش کرده تا به سطح بالاتری برسد و بعد اسمش را گذاشته اند تمدنِ فلان و فلان؟!!!
از نظر من پایهٔ ایجاد هر تمدّن شکوفایی انسان است. همه انسانهای دارای استعداد بی نهایت هستند.یکی دوست دارد نقاش شود. دیگری کفاش. دیگری نجار.دیگری عالم و یا فیلسوف. همه این نیازها جامعه را به هم گره میزند و تکمیل میکند. وقتی حکومتی توانست مسیر را برای تحقق و شکوفایی همه استعدادها و در نهایت رشد و کمال همه انسانها بدون هیچ محدودیتی باز نماید، آن چیزی که بدان نائل می آید،تمدن است.
وقتی مسیر حرکت یک ملت به درستی ریل گذاری شود حتما محصولش منجر به تحول و ایجاد تمدن خواهد شد.
تک تک انسانها حق حیات، حق رشد، حق آزادی اندیشه، آزادی در اراده و انتخاب دارند. تک تک انسانها در ثروت زمین شریکند. خدا طبیعت را بعنوان دستمایه و سرمایه همه انسانها قرار داده است. و همه انسانها در بهره وری و مالکیت آن شریک اند.
ولی وقتی که در دنیای امروز و یا در جامعهٔ کنونی ما از اصل مالکیت و انتفاع عمومیِ همگان از ثروت عمومی، عدول می شود و ثروت عمومی ناعادلانه توزیع می شود، انعکاسش چه می شود؟
نتیجه اش می شود وضع موجود دنیا. اقلیتی معادن، سرزمین ها و نقاط حاصلخیز و ثروتها را تصاحب کرده اند، بر دیگران مسلط شده و آنان را در فقر نگه داشته اند و حاصلش فاصله طبقاتی عظیمی است که در دنیا و یا در جامعه کنونیِ ما شاهدش هستیم.
وقتی تبعیض و ناعدالتی در جامعه ای ریشه دواند و فاصله طبقاتی ایجاد شد، اکثریت جامعه مبتلا به فقر می شود. نتیجه فقر، تحقیر انسان است. به نظر شما انسان تحقیر شده قادر به شکوفایی استعدادهایش و ایجاد تمدن جدید است؟
مخلص کلام اینکه جهت رسیدن به تمدن نوین اسلامی، تک تک افراد جامعه نیاز به رشد و تعالی و شکوفایی استعدادها در همه زمینه ها دارند و تا مسیر رسیدن به تحول اجتماعی و شکوفایی تمامی استعدادهای افراد جامعه محقق نشود، ایجاد تمدن اسلامی خیال و تصوری بیش نخواهد بود.
