
به گزارش نوفه، رئیس جمهور آمریکا دونالد ترامپ و متحدانش حملات چند جانبه ای را علیه قوه قضاییه انجام داده اند که در آخر هفته با تصمیم وی مبنی بر عدم تبعیت از دستور قاضی فدرال مبنی بر توقف اخراج صدها ونزوئلایی به السالوادور مشخص شد.
این اولین بار نیست که دولت ترامپ دو ماهه از یک دادگاه فدرال تبعیت نمی کند. قضات گفته اند که ترامپ دستورات آنها را برای لغو انجماد هزینه های برنامه های مختلف خارجی و داخلی کنار گذاشته است.
در صورتی که دادگاه عالی که شامل سه قاضی منصوب شده توسط ترامپ است، علیه دولت حکم کند، مبارزه با قوه قضاییه ممکن است با آزمون نهایی خود روبرو شود. تاکنون دادگاه تا حد زیادی در حاشیه مانده است.
دولت همچنین از سیاست های مهاجرتی خود استفاده می کند تا محدودیت های اعمال قوانین را برای ساکنان دائمی قانونی و دارندگان ویزا اعمال کند.
وزارت امنیت داخلی به قدرت مارکو روبیو وزیر امور خارجه برای لغو گرین کارت و روادید کسانی که معتقد است «عواقب منفی جدی در سیاست خارجی برای ایالات متحده خواهد داشت» استناد کرده است و از این استدلال برای حذف گرین کارت محمود خلیل، فعال طرفدار فلسطین که تحصیلات تکمیلی خود را در دانشگاه کلمبیا در دسامبر به پایان رساند، استفاده می کند.
دولت گفته است که شواهدی دال بر ارتباط خلیل با حماس در اختیار دارد اما آن را به صورت علنی به اشتراک نگذاشته است. او به ارتکاب هیچ جرمی متهم نشده است.
مورد مشابهی در اخراج دکتر راشا علویه، استادیار دانشگاه براون در آخر هفته صورت گرفت. قدرت وجود داشت، اما استفاده از آن به این شیوه در برابر ساکنان دائم قانونی نادر است.
به طور گسترده تر، ترامپ مدعی قدرت تقریباً بی حد و حصر از طریق کمپین برای مشروعیت زدایی از نهادهایی است که مدت هاست به عنوان کنترل ریاست جمهوری عمل می کردند. فراتر از دادگاهها، دولت او آژانس توسعه بینالملل ایالات متحده را که از سوی کنگره مجاز بود تعطیل کرده، هزاران کارگر فدرال را اخراج کرده و بودجه اختصاص داده شده قانونی به مجموعه وسیعی از برنامههای فدرال را متوقف کرده است. او همچنین تلاشهای یک دههای را برای بیاعتبار کردن نهادهای مستقل، از جمله دانشگاهها و رسانههای غیرحزبی، افزایش داده است.
کیم وهله، استاد دانشکده حقوق دانشگاه بالتیمور که چندین کتاب در مورد جنبههای قانون اساسی نوشته است، گفت: «ما شاهد انباشت قدرت در یک فرد هستیم که با دموکراسی قانون اساسی ما مخالف است.
او درباره ترامپ گفت: «او اکنون قانون است. او تصمیم میگیرد چه چیزی قانونی است و چه چیزی غیرقانونی، او برندگان و بازندگان را تعیین میکند و این خودسرانه است.
برای من مهم نیست که داوران چه فکر می کنند
پیامهای کاخ سفید در مورد اخراجهای آخر هفته – عمدتاً افرادی که دولت ادعا میکند در باند ترن د آراگوآ نقش دارند – به این استدلال منجر شد که قاضی منطقه ای ایالات متحده، جیمز «جب» بواسبرگ، صلاحیت مداخله، حتی موقتا، برای جلوگیری از اخراج مهاجران توسط بیگانه قرن هجدهم توسط ترامپ را ندارد.
کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید روز یکشنبه در بیانیهای گفت: «یک قاضی در یک شهر نمیتواند تحرکات اخراجشدگان را پس از خروج از کشور هدایت کند و افزود که دستور قاضی «بنای قانونی» ندارد زیرا مردم «قبلاً از قلمرو ایالات متحده خارج شده بودند».
وزارت دادگستری همین استدلال را در پرونده دادگاهی که دوشنبه به امضای دادستان کل پام باندی رسید، بیان کرد. این وزارتخانه در یک پرونده جداگانه از دادگاه تجدیدنظر خواست تا فوراً پرونده را متوقف کند و از ریاست بواسبرگ جلوگیری کند.
بواسبرگ به دولت دستور داده بود که فوراً هواپیماهایی را که هنوز فرود نیامده است بچرخاند – دستورالعملی که لیویت همچنین میگوید وزنی ندارد زیرا شفاهی بود و نه کتبی.
بواسبرگ، در طول یک جلسه استماع حقیقت یاب در عصر دوشنبه، بارها از یک وکیل دولتی برای پاسخ به سؤالات اساسی در مورد اقدامات دولت برای تبعیت از این دستور سؤال کرد. وی مواضع دولت را اینگونه خلاصه کرد: ما کاری نداریم، هر کاری می خواهیم انجام می دهیم.
او سپس گفت که دستور کتبی صادر خواهد کرد که در آن از دولت بخواهد به برخی سؤالات پاسخ دهد، “از آنجایی که ظاهراً دستورات شفاهی من وزن زیادی ندارند.”
لی گلرنت، وکیل اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا، پس از جلسه استماع بواسبرگ در روز دوشنبه گفت که دادگاهها همیشه تصمیمهای دوقطبی و دشوار میگیرند.
او گفت: «آنچه در اینجا تغییر می کند، تفاوت در اینجا، امتناع آشکار دولت از تبعیت از قدرت دادگاه فدرال است. “کشور ما بر این فرض استوار است که سه شعبه مساوی وجود دارد و دادگاه فدرال خواهد گفت که قانون چیست و دو شعبه دیگر به آن احکام پایبند خواهند بود. پس از پایان آن، ما در وضعیت بسیار متفاوتی در این کشور هستیم؛ ما دیگر کشوری مبتنی بر حاکمیت قانون نیستیم.”
دعواهای حقوقی بر سر مهاجرت نقطه خوبی بر سرکشی ترامپ در مورد محدودیت قوانین و هنجارهای موجود قرار داده است. این زمینه سیاسی حاصلخیز برای او است، زیرا رای گیری نشان میدهد که اکثر آمریکاییها از وعدههای او برای توقف عبور غیرقانونی مرزها و اخراج میلیونها نفر از مردمی که در حال حاضر در کشور هستند، بدون وضعیت مناسب استقبال میکنند. بر اساس نظرسنجی جدید ان بی سی نیوز، اکثریت رای دهندگان ثبت نام شده (۵۵ درصد) عملکرد ترامپ در زمینه امنیت مرزی و مهاجرت را تأیید می کنند، در حالی که ۴۳ درصد مخالف هستند. این قوی ترین موضوع ترامپ از پنج مورد آزمایش شده در نظرسنجی بود.
و به نظر می رسد که معاونان او در حالی که این اهداف را دنبال می کنند، توجه چندانی به دادگاه ندارند.
تام هومان، تزار مرزی کاخ سفید صبح دوشنبه در برنامه «فاکس و دوستان» گفت: «ما متوقف نمیشویم». برای من مهم نیست که داوران چه فکر می کنند.
علیرغم لفاظیها علیه قضات و سرپیچی از برخی احکام، دولت نیز اقداماتی را برای پیگیری روند تجدیدنظر انجام داده است که نشان میدهد مسئولان تلاش میکنند حداقل به شکل ظاهری به موازین قانونی احترام بگذارند. هنگامی که پروندههای خود را از دست داده است، مانند پرداختهای بیش از حد به دلیل پیمانکاران USAID یا تلاش موفقیتآمیز برای اخراج یک ناظر کارمند فدرال، بلافاصله به دادگاههای استیناف و سپس به دادگاه عالی مراجعه میکند.
اما به گفته ساموئل بری، استاد دانشکده حقوق دانشگاه نوتردام، در مورد اخراجهای آخر هفته، مقامات ترامپ از نظر او دستور بواسبرگ را تحقیر کردند.
او گفت: «اگر دادگاه حکمی صادر کند و دادگاه صلاحیت داشته باشد و طرفی که دستور صادر کرده است از دستور اطلاع داشته باشد و معنی آن را بداند، اگر از آن سرپیچی کنید، این تحقیر است.
بری گفت: «استدلالهای دولت در مورد خارج از قلمرو ایالات متحده و شفاهی بودن این دستور به جای کتبی، استدلالهای حقوقی خوبی نیستند، زیرا این موارد بیشتر شبیه تلاش برای رسیدگی به داوری هستند. در این زمینه، مراجع مورد نظر ۹ نفر از اعضای دیوان عالی کشور هستند.
چهار سناتور دموکرات روز دوشنبه در بیانیه ای ترامپ را به خاطر استناد به قانون دشمنان بیگانه که برای خنثی کردن تسلط خصمانه بر کشور طراحی شده بود، سرزنش کردند. زبان ساده قانون به رئیس جمهور اجازه می دهد تا در صورت «جنگ اعلام شده» یا تهاجم «هر کشور یا دولت خارجی»، اخراج غیرشهروندان را اجرا کند.
سناتور الکس پادیلا از کالیفرنیا، کوری بوکر از نیوجرسی، دیک دوربین از ایلینوی و پیتر ولش از ورمونت نوشتند: “بیایید واضح بگوییم: ما در جنگ نیستیم و مهاجران به کشور ما حمله نمی کنند.”
در این نامه آمده است: «بهعلاوه، دادگاهها تعیین میکنند که آیا مردم قانون را زیر پا گذاشتهاند – نه رئیسجمهوری که به تنهایی عمل میکند، و نه مأموران مهاجرتی که زندانی یا اخراج شوند.» این همان چیزی است که قانون اساسی ما خواستار آن است، و این قانونی است که ترامپ هر چقدر هم که بخواهد مردم آمریکا را در غیر این صورت گمراه کند، به آن ملزم است.»
