ازدواج آسان
باور اینکه ازدواج آسان و ساده، ممکن و عملی است، برای عدهّای از جوانان و حتی خانوادههای مذهبی سخت و حتی غیرقابل باور است چرا که هر روز شاهد ازدواجهای پرزرق و برق و لبریز از تجملگرایی و اشرافی و چشم و همچشمی در جامعه و خانوادهها میباشد و روز به روز نیز متأسفانه بر تجملات چنین ازدواجها و عروسیها افزوده و به نمایش گذاشته میشود لذا ترس از ازدواج در میان جوانان بیشتر و بیشتر خواهد شد. گویی کسی متولی جلوگیری از این بزه و پاسخگوی این همه ناهنجاری در جامعه نمیباشد و اگر عدهای و یا مجموعهای نسبت به رفع این معضل اجتماعی میپرداختند و به وظایف ذاتی، قانونی، دینی و…آشنا میبودند قطعا گرایش جوانان به ازدواج روزافزون خواهد شد و هر روز شاهد فروپاشی خانوادهها نمیشدیم.
به منظور جلوگیری از این گونه عروسیها و ازدواجهای بیپایه و سست بنیان به مواردی هرچند کوتاه اشاره میگردد؛ یکی از مسایل مهم و قابل توجه در این زمینه که به استحکام، قوام و دوام خانواده کمک میکند مسأله «کفو» و «هم کفو» بودن است؛ کفو در لغت به معنای شبیه و مانند است، در مسئله ازدواج، تا حدّی باید از نظر اخلاق، منش، اعتقادات، فرهنگ، آداب و رسوم خانوادگی … ظاهر و باطن بین دختر و پسر، شباهت وجود داشته باشد. هرچه این شباهتها نزدیک به همدیگر باشد پیوند خانواده و ازدواج محکمتر و دست داشتنیتر خواهد بود.
به فرموده قرآن مجید: وَ الطَّیِّباتُ لِلطَّیِّبینَ. زنان پاک، لایق مردان پاکند. (نور۲۶) وفَانْکِحُوا ماطابَ لَکُمْ مِنَ النِّساءِ. پس با زنان پاک ازدواج کنید. (نساء ۳) و مواردی دیگر در این زمینه میتواند به ازدواج ساده بیانجامد، اشکال و ایراد بعضی از خانوادهها در اظهاراتشان این است که ما به ازدواج ساده (مهریه و جهیزیه ساده و مناسب، …) اعتقاد و ایمان داریم ولی طرف مقابل به ازدواج ساده اعتقاد چندانی ندارد. در اینجاست که هم کفو بودن راهحل این مشکل و امثالهم خواهد بود.
راه حل دیگر اینکه؛ دست اندرکاران فرهنگی، اعم از روحانیت، فرهنگیان، صدا وسیما، رسانهها، هنرمندان، خصوصاً فضای مجازی به طور جد نسبت به فرهنگسازی ازدواج ساده و آسان همت بگمارند، نسبت به ترویج و تبلیغ فرهنگ دینی، اسلامی همراه با بیان و تشریح احادیث و روایاتی که در این زمینه از ائمه معصومین – علیهم السلام – وارد شده است بپردازند و نسبت به چاپ و انتشار کتب، مقالات، اقدامات لازم و جدی صورت بگیرد مطمئنا نتیجه چشمگیر، عالی و قابل توجه به عمل خواهد آمد و روز به روز بر تعداد و آمار خانوادههایی که بدون تشریفات و به دور از اسراف و اشرافیگری به این امر خداپسندانه اقدام مینمایند افزوده خواهد شد.
تشویق و معرفی در جامعه از خانوادههایی که به دور از هرگونه هیاهو و تجملگرایی به امر ازدواج اقدام مینمایند خود نوعی تشویق به این امر خداپسندانه خواهد بود و باور و اعتقاد و اعتماد به نفس جوانان و خانوادهها نسبت به ازدواج ساده و آسان جدیتر خواهد شد. کمک دولتمردان نقش اساسی در این زمینه ایفای نقش خواهد نمود، توجه و کمک فرهنگ دوستان و متولیان این امر در ساخت مسکن ارزان قیمت برای جوانان دلیل دیگری در روی آوردن جوانان امروزی به ازدواج خواهد بود تحقق این امر بستگی به میزان همت دولتمردان و متولیان فرهنگی جامعه میباشد.
پرداخت وامهای قرضالحسنه بدون و یا کم بهره درازمدت و بدون دغدغه بازپرداخت آن عامل دیگری است که جوانان را ترغیب به ازدواج مینماید. کمکهای بلاعوض اعم از نقدی و ترجیحا کالااهای اساسی برای خانوادههای نیازمند و کم درآمد و اقشار ضعیف جامعه از ناحیه حسابهای دولتی، خیرین و زکات… مشوق جوانان به امر ازدواج خواهد بود.
تشویق نویسندگان و همکاری با آنان جهت چاپ کتب در این زمینه، برگزاری مسابقات در سطح جامعه، مدارس، دانشگاهها همراه با جوایز ارزنده (هدیه کالای اساسی…) به جوانان در آستانه ازدواج برونرفت از این معضل اجتماعی خواهد بود.
تشکیل ستادهای مردمی ازدواج در شهرها و مناطق با حضور و اعضای معتمدین به منظور کمکهای مالی و اساسی به زوجهای جوان سبب رفع مشکلات در این زمینه خواهد شد. جلوگیری از برپایی مجالس پرزرق و برق و بعضاً آلوده به گناه و جلوگیری از راهاندازی کاروانهای جنجالی و مشکلساز عروسیها در خیابانها، امید جوانان و خانوادهها را به ازدواج افزایش خواهد داد.
برجسته نمودن ابعاد مختلف ازدواج حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه زهرا (س) در سالروز ازدواج این بزرگوراران از طریق صدا و سیما، منابر، مدارس و دانشگاه ها…سادهزیستی و ازدواج بدون تشریفات را در جامعه رواج خواهد داد.
برجسته نمودن مواردی از این قبیل که در فرهنگ دینی، تاریخی ما به وفور یافت میشود گرایش جوانان به ازدواج افزایش چشمگیری پدید خواهد آورد. به امید این چنین روزی. / کریم عاملی