به گزارش پایگاه خبری تحلیلی نوفه معاون علمی و فناوری رییسجمهوری در نشست «دیپلماسی علم و فناوری، فرصتها، چالشها، راهکارها» از اجرای پروژههای فناورانه در ابعاد بینالمللی با همکاری و محوریت شرکتهای دانشبنیان و خلاق خبر داد.
ستاری گفت: در سال های اخیر، شناخت کمتری از مفهوم دیپلماسی علم و فناوری وجود داشت اما امروزه به عنوان یکی از محورهای تعاملات بینالمللی مطرح است.
وی افزود: باید برای رسیدن به یک رویکرد و برداشت جامع و مشترک از بحث دیپلماسی علمی و فناوری، تعامل، گفت و گو و فرهنگسازی صورت بگیرد تا همه به یک دیدگاه مشترک برسیم. بخشی از صحبتهای ما در زمینه دیپلماسی علمی و فناوری با رؤسای دانشگاه هاست.
معاون علمی و فناوری رییسجمهوری اظهار داشت: در ابتدای کارمان در معاونت علمی و فناوری روی بازگشت محققان کار کردیم و تا الان بیش از سه هزار نفر از دانشجویان مقیم کشورهای خارجی که ۴۵۰ نفر از این تعداد در دانشگاههای برتر دنیا درس خوانده اند به کشور بازگشته اند.
ستاری افزود: در قالب این برنامه، به دستاوردهای ارزشمندی در توسعه دانش، فناوری و رشد شرکتهای دانشبنیان و خلاق دست یافتیم.
وی افزود: توانستیم به کمک این زیرساخت، در کوتاه زمان، از این پتانسیل استفاده کنیم چراکه فرستادن دانشجویی به خارج از کشور و استفاده از توانمندیها و نتایج مطالعات او پس از ۱۰ سال، خیلی زمانبر است.
معاون علمی و فناوری رییسجمهوری ادامه داد: در مسیر دیپلماسی علمی توانستیم ارتباط خوب فناورانه ای را با روسیه و چین فراهم کنیم تا بتوانیم بیشتر از قبل محصولات فناورانه شرکت های دانش بنیان را صادر کنیم.
ستاری ادامه داد: ما باید به یک اجماع در کشور در حوزه دیپلماسی علمی و فناوری برسیم چون مشکلات ما زیاد است و دلیل آن واردتچی بودن نا و نفت فروشی ما بوده پس باید بیشتر از گذشته به دیپلماسی علمی و فناوری توجه کنیم.
ستاری همچنین افزود: در حال راه اندازی خانههای نوآوری و صادرات فناوری ایرانساخت را برای افزایش صادرات محصولات دانشبنیان ایرانساخت در کشورهای مختلف هستیم.
وی افزود: این خانهها، در کشورهای کنیا، روسیه، سوریه، ترکیه و … راه اندازی شده است و در حال حاضر بیش از ۷۰ شرکت خلاق در خانه نوآوری و صادرات فناوری ایرانساخت مستقر در کنیا فعالیت میکنند.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری ادامه داد: در آفریقا ظرفیت بکر و وسیعی برای شرکتهای دانشبنیان و خلاق و محصولات ایرانساخت وجود دارد و توجه کمتری به این حوزه صورت گرفته است.
ستاری اشاره کرد: ما در زمینه تولید دانش و تجهیزات آزمایشگاهی پیشرفته در ایران توانمندیم و همه کتابهای ما در دوران تحصیل ترجمه شده بود اما اکنون به مرحلهای رسیده ایم که تجهیزات آزمایشگاهی ایرانی در بسیاری از دانشگاههای خارجی مستقر است. به طوری که میتوان گفت ۹۵ درصد تجهیزات آزمایشگاهی را محققان خودمان ساخته اند و آنها را صادر کرده ایم.
نویسنده: مهدی غلامی