در سال ۲۰۱۰ آمریکا و روسیه درباره کلاهک های هسته ای دوربردشان توافق کردند تا آنها را محدود کنند.
اما با روی کار آمدن ترامپ و ایجاد تنش بین دو کشور آینده این توافق را زیر سوال رفته بود. اما پس از ماهها مذاکره به نظر میرسد که دو کشور به توافقی رسیده باشند.
روز سهشنبه روسیه بیانیهای منتشر کرد که در آن گفته اعلام کرده بود حاضر به تمدید یک ساله قرارداد پیشین هستند. روسیه قبلا هم برای این کار ابراز همکاری کرده بود اما این بار به نظر میرسد که حاضر شده یکی از شرطهای اصلی آمریکاییها را هم بپذیرد.
روسیه حاضر شده بندی در توافق یک ساله گنجانده شود که بنا به آن دو کشور برای یک سال، تعداد کلاهکهای هستهای خود را ثابت نگه دارند. آمریکا پیشتر گفته بود که اگر چنین بندی در توافق نباشد آن را نخواهد پذیرفت.
وزارت خارجه آمریکا با استقبال از بیانیه دولت روسیه، استقبال کرده است
مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه، گفت: «آمریکا آماده است که به زودی دیداری داشته باشند تا توافقی قابل ارزیابی نوشته شود.»
یکی از سختترین بخشهای چنین توافقی اینجاست که معلوم کنند، چطور قرار است تعداد کلاهکهای هستهای هر کشور شمارش شود و معلوم شود که بیشتر نشدهاند.
کارشناسان میگویند که بدون توافق هر کدام از طرفین ممکن است سلاح هستهای بسازد. همین امر موجب میشود که یک مسابقه تسلیحات هستهای به راه بیفتد که هم برای کشورها گران تمام میشود و هم خطری بالقوه برای تمامی ساکنان کره زمین است.
سا پیش، آمریکا رسما از یک توافق هستهای دیگر با روسیه خارج شد. بنا به آن توافق دو کشور متعهد شده بودند که موشکهای با برد بین پانصد تا پنجهزار و پانصد کیلومتر خود را محدود کنند.
آمریکا و همپیمانانش در ناتو، روسیه را متهم میکنند که از مدتها قبل به تعهداتش در «پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد» معروف به «آیاناف» پایبند نبوده است. روسیه این اتهامها را رد کرده اما تایید کرده بود که آن پیمان رسما «مرده بود».
بعد از آنکه آمریکا از «آیاناف» خارج شد، پیمان «استارت نو» تنها پیمان موجود میان دو کشور بود که سلاحهای هستهای را محدود میکرد.
اوباما و مدویدف، روسای جمهوری آمریکا و روسیه در سال ۲۰۱۰ این پیمان را امضا کرده بودند. پیش از آن حدود ۱۹ سال دو کشور بنا به پیمان «استارت» زرادخانه هستهای خود را محدود میکردند.
بنا به پیمان «استارت نو» دو کشور میتوانستند تواناییهای هستهای یکدیگر را چشمی ارزیابی کنند.