
به گزارش نوفه، آمریکا به تازگی پیشنویس قطعنامهای را برای تسهیل ارائه کمکهای بشردوستانه به افغانستان به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه کرد.
اصلاحات قابل توجهی در پیشنویس قطعنامه در مقایسه با اولین نسخه که توسط چین، روسیه، هند، فرانسه و بریتانیا رد شد، انجام شد. به گفته دیپلماتها، این متن عصر دوشنبه، ۲۰ دسامبر، به شورای امنیت ارسال شده و به زودی برای رایگیری گذاشته خواهد شد.
خبرگزاری فرانسه نوشت، موضع چین به عنوان یکی از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد دارای حق وتو در خصوص این متن هنوز مشخص نیست.
در پیشنویس این قطعنامه آمده است که کمکهای بشردوستانه و سایر فعالیتهای مرتبط با نیازهای اساسی در افغانستان، برای یک سال آینده، نقض قطعنامه ۲۲۵۵ سال ۲۰۱۵ که تحریمهایی را بر نهادهای مرتبط با طالبان اعمال میکند، حساب نمیشود.
در قطعنامه آمده است: «مدیریت و پرداخت پول و ارائه کالا برای خدمات ضروری و تأمین چنین کمکهایی یا حمایت از چنین فعالیتهایی مجاز است».
در این متن قویاً از ارائهدهندگان کمکهای بشردوستانه خواسته شده که هر گونه منفعت را که ممکن است به طور مستقیم یا غیرمستقیم به نفع طالبان باشد، را به حداقل برسانند. مقصد کمکها نیز ظرف دو ماه پس از ارائه آن بررسی میشود.
پیش از این، چین با حمایت روسیه، اولین نسخه پیشنویس قطعنامه آمریکا را به شورای امنیت سازمان ملل که معافیت از تحریمها را برای اهداف بشردوستانه اجازه میدهد، رد کرد.
ژانگ جون، سفیر چین در سازمان ملل متحد شامگاه دوشنبه در توییتی نوشت: «کمکهای بشردوستانه و کمکهای حیاتی باید بدون هیچ مانعی به مردم افغانستان برسد شرایط یا محدودیتهای ایجاد شده غیرقابل قبول است».
بربنیاد پیشنهاد آمریکا قرار بود، سیستمی برای استثناهای بشردوستانه از تحریمهای اقتصادی اعمال شده برای افغانستان تحت کنترل طالبان، ایجاد شود.
چین اما خواهان حذف یک پاراگراف از قطعنامه شد که به کمیته مسئول تحریمهای افغانستان اجازه میدهد «معافیتهایی از توقیف داراییها را در صورتی که چنین چشمپوشی برای تسهیل کمکهای بیشتر به افغانستان ضروری است، ارائه کند.»
همچنین یک دیپلمات دیگر گفته چین با اصل تحریمها مخالف است و این کشور مخالف سازوکار معافیت گزینشی تحریمها است.
آمریکا با کنار گذاشتن پاراگراف مورد مناقشه در مورد معافیتهای موردی، پیشنویس جدیدی را ارایه کرد.
با این وجود، مارتین گریفیتس رئیس امور بشردوستانه سازمان ملل متحد، در توییتر نوشت: «نیاز به نقدینگی و تثبیت سیستم بانکی در حال حاضر نه تنها برای نجات جان مردم افغانستان، بلکه برای فعال کردن سازمانهای بشردوستانه برای پاسخگویی به مشکل
