به کزارش نوفه،نزدیک به یک ماه از اجرای عملیات طوفان الاقصی توسط گروه حماس و متعاقب آن حملات شدید اسرائیل به نوار غزه میگذرد. ایران طی این مدت ایران به اشکال مختلف اعلام کرد که در این جنگ نقشی نداشته است.
محمدعلی سبحانی، سفیر اسبق ایران در لبنان، درباره سیاست ایران در صورت پیروزی غزه در تحولات منطقه گفت: به نظر من ایران یک مسیر نسبتا متفاوتی را شروع کرده است و دلیلی وجود ندارد اگر جنگ پیش برود آن سیاستها را عوض کند. اگر در غزه جنگ تمام شود و توسعه پیدا نکند دلیلی ندارد سیاستهای ایران تغییر پیدا کند؛ ضمن اینکه در بحث خود جنگ غزه هم ایرانیها به اشکال مختلف نشان دادهاند که در این جنگ نقشی نداشتهاند؛ آمریکاییها نیز بارها گفتهاند ایران در این جنگ نقشی نداشته است؛ حتی اسراییل هم با وجود تمامی دشمنیها تاکید کرد که ایران در این عملیات حضور نداشته است. نتیجتا سیاست ایران و ادامه روند فعلی، یعنی بهبود روابط با همسایهها است.
وی در ادامه در رابطه با ایدهآل ایران برای جنگ غزه بیان داشت: ایدهآل همهی اعراب و مسلمانها و انسانهایی که در روی کره زمین بویی از انسانیت برده باشند این است که بلافاصله آتشبس انجام شود و بیش از این کشتار و تخریب منازل و نقض شدید حقوق بشر ادامه پیدا نکند؛ این موضوع نیز منوط به موفق شدن و رضایت همه طرفهای درگیر به آتش بس است.
او در ادامه گفت: از نظر سیاسی ایدهآل ایران درباره فلسطین، رسیدن فلسطینیها به حقوقشان است که به خواسته فلسطینیها برمیگردد. البته فلسطینیها در دیدگاههایشان با هم اختلاف دارند اما تشکیل دولت فلسطینی مورد قبول سازمان ملل هم هست و قطعنامه هایی در پشتیبانی از این مسئله وجود دارد؛ بنظر میآید که ایران هم با این شرایط تمایل به آتش بس و یک قطعنامه و قرار جدید دارد که به حداقلهای ممکن برسند. ایدهآل ملت ایران حل مشکل فلسطین و پایان شرایط جنگی در منطقه است.
این دیپلمات سابق در رابطه با نحوهی پایان جنگ غزه گفت: واقعیت های جنگ اینگونه نیست که آمریکایی ها و اسراییلی ها فکر می کنند؛ اینها به یک موفقیت ثابت به جز کشتار آدم ها نرسیده اند. اول گفتند یک میلیون نفر باید مهاجرت کنند، بعد بحث تخریب کل شمال غزه را مطرح کردند، الان نیز حمله به قسمت های شمال و غرب را مدنظر دارند تا به نقطه ای برسند که رابطه شمال و جنوب را قطع کنند. این وضعیت نشان می دهد که اسراییل وقتی وارد عملیات زمینی می شود با واکنش تند مواجه شده که مسیرش را کند کرده است. بنابراین نمی توان پیروزی های خبری و ادعاهای اسراییل را باور کرد. اسراییل می گوید می خواهم حماس را نابود کنم اما شدنی نیست. حماس، یک نوع از اخوان المسلمین فلسطین است که در هر کجا حضور دارد. حماس تمام ظرفیت های فکری و فرهنگی آن منطقه را در اختیار دارد؛ دنیا نیز خیلی فشار روی آمریکا و اسراییل دارد. مصر هم حاضر نیست یک نفر از مهاجرین فلسطینی وارد خاکشان شود.
سبحانی درباره احتمال تحویل شمال غزه به محمود عباس توسط اسراییل در صورت اشغال کامل آن نقطه گفت: محمودعباس هم چنین بی عقلی نمیکند که با یک گروه داخلی فلسطینی وارد درگیری شود و غزه را توسط اسراییل به دست بگیرد. من الان آماری از محبوبیت حماس ندارم ولی تنها انتخاباتی که در سال ۲۰۰۶ برگزار شد، حماس با یک اکثریت قابل توجه در میان فلسطینیهای داخل سرزمینهای اشغالی رای اول را آورد. اسراییل در حال شعار دادن است و حرف هایی می زند که شدنی نیست. مقاومت در فلسطین ۷۵ سال تاریخ دارد و با هیچ کجای دیگر نیز قابل مقایسه نیست.