• امروز : شنبه - ۲۹ دی - ۱۴۰۳
  • برابر با : 19 - رجب - 1446
  • برابر با : Saturday - 18 January - 2025
3

رابطه آمریکا و چین در دوران ترامپ تیره می شود

  • کد خبر : 10949
  • ۰۸ آذر ۱۴۰۳ - ۱۶:۴۶
رابطه آمریکا و چین در دوران ترامپ تیره می شود
ترامپ در این هفته بازارهای جهانی را متزلزل کرد و گفت که دوره ریاست جمهوری خود را با اعمال تعرفه 10 درصدی بر کالاهای چینی و همچنین تعرفه های بالاتر بر کالاهای کانادا و مکزیک آغاز خواهد کرد. در طول مبارزات انتخاباتی، او تعرفه‌های حداقل 60 درصدی را بر چین اعمال کرد که برخی از اقتصاددانان هشدار داده‌اند که می‌تواند منجر به افزایش قیمت‌ها برای مصرف‌کنندگان آمریکایی شود.

به گزارش نوفه، پس از ادای سوگند ریاست جمهوری منتخب دونالد ترامپ در سال آینده، روابط ایالات متحده و چین به یکی از بزرگترین چالش های سیاست خارجی دولت جدید تبدیل خواهد شد.

در سال‌های اخیر، روابط بین دو ابرقدرت مسلط جهان پر از تنش بوده است و قانون‌گذاران در سراسر طیف سیاسی موضع سخت‌تری در قبال پکن اتخاذ کرده‌اند. کارشناسان می گویند که این رابطه در حال حاضر به چه سمت و سویی خواهد رفت، بستگی به این دارد که ترامپ تا چه حد به وعده خود برای اعمال تعرفه های سنگین به چین عمل می کند – و همچنین اینکه چقدر او تحت تأثیر مشاورانی قرار می گیرد که فکر می کنند ایالات متحده باید با چین بیشتر مقابله کند. از تجارت
تعرفه ها ۲٫۰

ترامپ در این هفته بازارهای جهانی را متزلزل کرد و گفت که دوره ریاست جمهوری خود را با اعمال تعرفه ۱۰ درصدی بر کالاهای چینی و همچنین تعرفه های بالاتر بر کالاهای کانادا و مکزیک آغاز خواهد کرد. در طول مبارزات انتخاباتی، او تعرفه‌های حداقل ۶۰ درصدی را بر چین اعمال کرد که برخی از اقتصاددانان هشدار داده‌اند که می‌تواند منجر به افزایش قیمت‌ها برای مصرف‌کنندگان آمریکایی شود.

جاش کورلانتزیک، یکی از اعضای ارشد شورای روابط خارجی، گفت: تعرفه‌های سنگین بدون شک می‌تواند سرمایه‌گذاران را به وحشت بیندازد و تأثیر زیادی بر بازار سهام داشته باشد.

به گفته کارشناسان، تعرفه ها ممکن است «جنگ تجاری» دیگری را با چین به راه بیاندازد، که بازتاب اولین دوره ریاست جمهوری ترامپ است، زمانی که واشنگتن و پکن مجموعه ای از تعرفه های تلافی جویانه را علیه یکدیگر اعمال کردند.

کورلانتزیک گفت: «آنچه که اتفاق می‌افتد این است که ایالات متحده تعرفه‌های گمرکی وضع می‌کند و سپس چین تعرفه‌ها را در دسته‌ای از مکان‌هایی که واقعاً برای حوزه‌های جمهوری‌خواه مهم هستند، وضع خواهد کرد»

روز سه‌شنبه، ترامپ گفت که نامزد وی برای نماینده تجاری ایالات متحده جیمیسون گریر است که به اجرای تعرفه‌های چین در دوره اول ترامپ به عنوان رئیس دفتر رابرت لایتیزر، نماینده تجاری ایالات متحده در آن زمان کمک کرد.

تحلیلگران هشدار دادند که پیامدهای تعرفه ها می تواند فراتر از اقتصاد باشد و به طور بالقوه بر امنیت ملی و مسائل بهداشتی تأثیر بگذارد.

مایکل اوهانلون، کارشناس ارشد موسسه بروکینگز، گفت: تعرفه های سنگین می تواند پکن را در مورد همکاری با ایالات متحده در مورد مسائل مشترک، مانند سرکوب مواد شیمیایی پیش ساز فنتانیل، محتاط کند.

اوهانلون گفت: «اگر چینی‌ها از تعرفه‌های ۶۰ درصدی رنج می‌برند، احتمال تمایل آن‌ها برای همکاری در دیگر حوزه‌های روابط کاهش می‌یابد.»

لیو پنگیو، سخنگوی سفارت چین در واکنش به اعلامیه تعرفه‌های ترامپ در روز دوشنبه گفت: «هیچ‌کس در جنگ تجاری پیروز نخواهد شد».

شی جین پینگ، رئیس‌جمهور چین در این ماه به جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا گفت که آماده همکاری با دولت آینده ترامپ است و امیدوار است روابطی پایدار و سازنده داشته باشد. اما در پیامی ظاهرا به ترامپ، او بر چهار «خط قرمز» چین در روابط با آمریکا تأکید کرد: تایوان، ترویج دموکراسی و حقوق بشر، تلاش برای تضعیف حزب حاکم کمونیست چین و محدود کردن توسعه چین.

لیو در پاسخ به سوالی درباره آینده روابط ایالات متحده و چین، به اظهارات این ماه ژی فنگ، سفیر چین در ایالات متحده اشاره کرد که گفت چین “هیچ برنامه ای برای پیشی گرفتن یا جابجایی ایالات متحده ندارد.”

بر اساس متن سفارت، شیه گفت: «ما امیدواریم طرف آمریکایی نیز هیچ قصدی برای مهار یا سرکوب چین نداشته باشد.

وو شینبو، مدیر مرکز مطالعات آمریکایی در دانشگاه فودان در شانگهای گفت: شش ماه اول سال آینده برای ایجاد لحن در روابط ایالات متحده و چین بسیار مهم خواهد بود. او با اشاره به آنچه ترامپ به عنوان رابطه قوی خود با رهبر چین توصیف می کند، گفت: ترامپ و شی باید تلاش کنند تا هر چه زودتر با یکدیگر دیدار کنند.

ترامپ با همان چینی که چهار سال پیش از مقامش کنار رفت، سر و کار ندارد. اگرچه شی، که سال گذشته سومین دوره تاریخی ریاست جمهوری خود را آغاز کرد، قدرت را بیشتر تثبیت کرد، اما تمرکز او روی رسیدگی به رکود اقتصادی است که با بی ثباتی بین المللی بدتر می شود.

با این حال، در همان زمان، چین همچنین پیشرفت‌های فناوری قابل توجهی در بخش‌های کلیدی مانند وسایل نقلیه الکتریکی داشته است و روابط تجاری خود را متنوع کرده است تا کمتر به ایالات متحده، بزرگترین بازار صادراتی آن وابسته شود.
توصیه می شود

اسکات کندی، متخصص چین در مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی، یک اندیشکده مستقر در واشنگتن، به NBC نیوز گفت: به نظر می‌رسد مقامات چینی آماده همکاری با دولت ترامپ هستند تا «پیش از اینکه اوضاع خراب شود، یک رمپ پیدا کنند». مصاحبه هفته گذشته در جریان بازدید از پایتخت چین، پکن.

او گفت، اما اگر ترامپ تعرفه های بسیار بالایی را اعمال کند یا اقدامات دیگری را انجام دهد، پکن می تواند “چالش هایی را برای ایالات متحده نیز ایجاد کند.”

این می تواند به معنای اعمال تعرفه های تلافی جویانه بر محصولات کشاورزی و سایر محصولات ایالات متحده، تحقیقات در مورد شرکت های آمریکایی فعال در چین، محدودیت در خاک های کمیاب و سایر صادرات مهم چین، یا تضعیف یوان برای تضعیف تجارت ایالات متحده باشد.

کارولین لیویت، سخنگوی جدید کاخ سفید گفت که ترامپ “برای ایستادگی در برابر چین، اعمال تعرفه بر کالاهای چینی و قوی کردن آمریکا دوباره انتخاب شده است. او نتیجه خواهد داد.”
یک تیم جنگ طلب ترامپ

مشخص نیست که ترامپ تا چه اندازه تحت تأثیر مشاورانش قرار خواهد گرفت. بسیاری از منتخبان او تاکنون از منتقدان سرسخت چین هستند، از جمله سناتور مارکو روبیو، R-Fla.، برای وزارت امور خارجه. نماینده مایک والتز، R-Fla.، برای مشاور امنیت ملی؛ و پیت هگزث برای وزیر دفاع.

روبیو، که مدافع قانون تحریم مقامات متهم به نقض حقوق در قلمرو چین هنگ کنگ و منطقه چینی سین کیانگ بود، خود توسط دولت چین تحریم شده است که در صورت تایید وی، اولین مورد برای وزیر امور خارجه خواهد بود.

یاکیو وانگ، مدیر تحقیقات چین، هنگ کنگ و تایوان در Freedom، انتخاب او توسط ترامپ “باعث ایجاد اعتماد در جوامع طرفدار دموکراسی در چین و دیاسپورا شده است، زیرا روبیو به دلیل مخالفت شدیدش با نقض حقوق بشر توسط پکن شناخته می شود.” هاوس، یک اندیشکده واشنگتن، روز سه شنبه در روزنامه دیپلمات نوشت.

والتز که نیازی به تایید سنا ندارد، با اشاره به نقض حقوق بشر، از ایالات متحده خواسته بود که بازی های المپیک زمستانی ۲۰۲۲ پکن را تحریم کند، در حالی که هگزت، مجری فاکس نیوز، گفته است که چین آرزوی تسلط بر جهانی را دارد.

دن بلومنتال، کارشناس ارشد موسسه امریکن انترپرایز، گفت: روبیو و والتز “دریافت بسیار واقع بینانه و هوشیارانه از چالش های پیش رو در رابطه با چین دارند، و در این زمینه، من فکر می کنم که آنها به خوبی به رئیس جمهور ترامپ خدمت خواهند کرد.” یک اتاق فکر محافظه کار

اما ترامپ و دستیارانش در رویکرد خود به چین نیز تفاوت‌های عمده‌ای دارند، از جمله اینکه آیا برنامه چینی TikTok را ممنوع کنند، که ترامپ قبل از تغییر موضع خود در سال جاری از آن حمایت کرد.

آنها همچنین ممکن است در مورد تایوان، دموکراسی خودمختار که پکن مدعی است به عنوان قلمرو خود اختلاف داشته باشند. ترامپ مقامات تایوانی را با گفتن اینکه این جزیره به اندازه کافی برای دفاع از خود پرداخت نمی کند و آن را به «دزدیدن» تجارت از ایالات متحده با صنعت نیمه هادی خود متهم کرده است، عصبانی کرده است.

کارشناسان می گویند ترامپ ممکن است نسبت به مشاورانش که رویکردشان بیشتر ایدئولوژیک است، در نحوه برخورد با چین و تایوان معامله گرتر باشد.

وو گفت: ترامپ «هنوز می‌خواهد از چین امتیاز بگیرد، او می‌خواهد از چین امتیاز بگیرد». اما برای این افراد، آنها فقط می خواهند جدایی را ترویج کنند. آنها فقط می خواهند چین را مهار کنند و چین را شکست دهند و حتی با چین درگیری ایجاد کنند.

مقامات چینی که به دنبال واسطه های دوستانه تر هستند ممکن است به دیگران در مدار ترامپ مانند مالک تسلا، ایلان ماسک، که منافع تجاری گسترده ای در چین دارد و اغلب با رهبران ارشد چینی ملاقات می کند، روی بیاورند.

کندی گفت: «اینجا امید زیادی وجود دارد که او بتواند پلی باشد و به آرام نگه داشتن اوضاع کمک کند، هرچند نمی‌دانم که آیا این بیشتر از تحلیل روشن، آرزویی است یا خیر.»

مگان لبوویتز از واشنگتن، جنیفر جت از هنگ کنگ و جنیس مکی فرایر از پکن گزارش دادند.

لینک کوتاه : https://nofeh.ir/?p=10949

ثبت دیدگاه